Fibromassage is een massage die bedoeld is voor mensen met fibromyalgie (weke delen reuma). Deze vorm van massage is speciaal ontworpen om fibromyalgie patiënten te helpen hun pijn te verdragen. 

Fibromassage is een techniek die er voor zorgt dat spieren kunnen ontspannen. Dit gebeurd door toepassing van een speciale techniek. Spieren worden eerst geprikkeld en daarna tot ontspanning gebracht. Hierdoor kan de pijn die de door de cliënt ervaren wordt verminderen.

 

Fibromassage kan: 

- Zorgen voor meer rust voor lichaam en geest door het dempen van het zenuwstelsel;

- meer balans geven in het lichaam;

- de pijn en stress verminderen, o.a. door het vrijgeven van de natuurlijke pijnstiller; endorfine;

- diepere ademhaling, daling van het hartritme en verbeteren van de bloed- en lymfecirculatie;

- verbetering van het bewegingsapparaat;

- verlichting van spierkrampen.

Uit onderzoek blijkt daarnaast dat fibromyalgie patiënten niet in de diepste slaap raken. Hierdoor gaan de zenuwen anders werken. De zenuwen geven verkeerde prikkels door aan de hersenen waardoor dingen anders ervaren worden. Door in een diepere slaap te komen kunnen pijnprikkers beter verwerkt worden. Door fybromassage vergroot je de kans op een diepere slaap.

Massage kan er voor zorgen dat men zich beter gaat voelen, waardoor meer bewegen mogelijk wordt. 

Deze vorm van massage wordt afgestemd op de persoon aangezien iedereen met fibromyalgie massage anders ervaart. De duur van de massage wordt in overleg afgestemd met de cliënt. Zeker in het begin is langdurige massage nog niet mogelijk. Frequentere behandeling is dan noodzakelijk. De frequentie van de behandeling is per persoon verschillend.